top of page
Search
  • Writer's pictureGEORGE EDUARD MORAR

M3 - Tema 1 - Intro

Aspect ratio

Acest articol este despre raportul de aspect al imaginilor statice, filmelor și imaginilor digitale. Pentru un alt articol pe acest subiect, consultați raportul de aspect al afișajului.

Raportul de aspect al unei imagini este raportul dintre lățimea și înălțimea ei și este exprimat cu două numere separate prin două puncte, cum ar fi 16:9, șaisprezece la nouă. Pentru raportul de aspect x:y, imaginea are x unități lățime și y unități înalte. Rapoartele comune sunt 1,85:1 și 2,39:1 în cinematografie, 4:3 și 16:9 în fotografia de televiziune și 3:2 în fotografia statică.

Rezolutie

Rezoluția digitală reprezintă o măsură a clarității sau a gradului de detaliere a unei imagini digitale (numerice). Imaginile digitale sunt forma de memorare și prelucrare a imaginilor obișnuite într-un calculator ele pot fi ce-i drept afișate sau tipărite, dar, spre deosebire de imaginile reale, nu se pot vedea ca atare, direct. De aceea, spre deosebire de rezoluția obișnuită, cea digitală se exprimă numai în pixeli, fără raportare la vreo lungime. De ex. o imagine de 800 x 600 pixeli, sau și în megapixeli (o imagine de 0,48 megapixeli).

14 views0 comments

Recent Posts

See All

M3 - Tema 03 - joi

Într-un oraș adormit sub cerul acoperit de un mângâietor curcubeu, trăia o tânără numită Livia. Fiecare dimineață îi deschidea ușile...

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page